diumenge, 10 de maig del 2020

BRUNO MUNARI i LES MÀQUINES ABSURDES.

Bruno Munari (1907-1998)


Bruno Munari va ser un artista i dissenyador italià, que va contribuir en molts fonaments de les arts visuals (pintura, escultura, cine), arts no visuals (literatura, poesia i didàctica amb la investigació del joc del subjecte, la infància i la creativitat), del disseny industrial i gràfic. Va ser un artista polifacètic el qual va fer incursions amb èxit en diferents àrees del coneixement, des del disseny industrial, arquitectònic i editorial amb el disseny de llibres.

De tot el que va arribar a fer nosaltres ens centrarem en les seves Macchine inutili

detall d'una màquina de Brunari

L'any 1942 llança un llibre on presenta una màquina absurda, composta de peces sorprenents. La primera raresa són els components d'aquesta parafernàlia: en lloc de peces de metall, són presents els objectes i personatges més inesperats, com un ou, un bastó, una tortuga, un llum, un cargol. Connectats per cables, politges, suports de diferents materials, de vegades només disposats a proximitat, aquestes peces generen seqüències de causes i efectes inusuals.

detall del llibre Màquines de Munari
QUÈ?
Crea una màquina a l'estil Munari. Pot ser una màquina absurda o una màquina útil. 

COM?
a) Agafa un full A4 i dibuixa la teva maquina. Pensa si et va millor en horitzontal o vertical.
b) Mínim ha de tenir 10 moviments (10 peces). Fixeu-vos en els exemples.
c) Ressegueix amb retolador negre la teva màquina i dona-li només uns tocs de colors.
d) Posa-li un títol. La màquina de...



exemples de màquines de Bruno Munari
ALTRES RECURSOS:

Los grandes inventos del TBO de 1943.
Parodiant els extraordinaris avenços científics i tecnològics que van caracteritzar el segle XX, Los grandes inventos de TBO presentava de manera molt detallada les característiques d’una sèrie d’artefactes absurds i sofisticats pensats per solucionar problemes quotidians senzills.












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada